VALJAKKOAJO
Minun, Janette Sinkkosen, ehdottomana suosikkinani hevosurheilun lajeista on valjakkoajo. Monet sekoittavat valjakkoajon raveihin, mutta näillä kahdella ainoana yhteisenä tekijänä on hevonen joka vetää jotain.

Helpoiten valjakkoajon selittää ratsastuksen parissa jo olevalle ihmiselle vertaamalla sitä kenttäratsastukseen. Samaan tapaan kilpailut koostuvat kolmesta osakokeesta. Niistä ensimmäinen on kouluajo, toisena tulee kestävyyskoe, kolmantena tarkkuuskoe.

Ainakin minä ajattelen valjakkoa tiimityönä. Kuskin lisäksi kun kumminkin on myös vähintään yksi hevonen sekä groomi - poikkeuksena pikkuponit joita armahdetaan sen verran, että vaunuilla istuu vain kuski. Lisäksi useimmilla on mukana myös erittäin korvaamattomia hevosenhoitajia, joita ilman ei tulisi mistään mitään.

Vaunuavustaja, eli groomi, on kaikilla pikkuponeja isommilla valjakoilla pakollinen osa valjakkoa. Neljän hevosen valjakolla on oltava kaksi groomia. Groomin tehtävä on pitää hevosta tarkastuksissa sekä avata sen suu kuolaintarkastukseen. Koulu- ja tarkkuuskokeiden aikan gruumin on oltava vaunuissa, mutta hän ei saa puhua eikä koskea ohjiin, piiskaan tai jarruihin. Eli näillä kahdella kokeella groomi vain "istuu ja näyttää hyvältä". Kestävyyskokeella, maratonilla, groomin tehtävä sen sijaan on paljon, paljon tärkeämpi. Avustaja saa ennen koetta tikun, joka leimataan aina jokaisen osan alussa sekä lopussa. Lisäksi gruumi kellottaa ja auttaa kuskia pitämään huolen, että pysytään reitillä ja aikataulussa. Estealueilla, kun nopeudet ovat kokeneemmilla kuskeilla aika hurjat, groomin täytyy myös tasapainottaa vaunua. Tiukoissa kaarteissa saattaa herkästi mennä vaunu nurin, mikäli gruumi tekee virheen.

Koulukoe suoritetaan nurmi- tai hiekkapohjaisella 40x80m tai 40x100m kokoisella kentällä. Koulukokeen ohjelmat ovat hyvin paljolti vastaavia kouluratsastuksen ohjelmiin, mutta suurin osa näistä ei kumminkaan sisällä laukkaa, väistäviä liikkeitä tai muita vaunuilta käsin haastavia liikkeitä. Toisin kuin kouluratsastuksessa, valjakon koulukokeessa saa käyttää ääntä ja piiskaa merkinantoon hevoselle. Piiskalla ei kuitenkaan ikinä saa satuttaa hevosta, vaan sen päässä olevalla narulla kosketaan hevosen kylkeä kevyesti esim. taivuttaessa.

Kestävyyskoe koostuu kolmesta eri osasta - A, D sekä E. Kilpailussa on minimi-, enimmäis- ja maksimiaika. Minimiajan alle jäämisestä tai enimmäisajan ylityksestä seuraa virhepisteitä. Maksimiajan ylityksestä hylätään. Kestävyyskokeen pituus riippuu kisan tasosta, mutta suurin osa kilometreistä tulee osakokeelle A, jonka saa suorittaa vapaassa askellajissa. Useimmiten aikahaarukkaan pääsee suorittamalla A-osan reippaassa ravissa. D-osakoe on n.kilometrin mittainen, ja se suoritetaan käynnissä. Käyntiosuuden jälkeen on n. 10min tauko, josta lähdetään maratonin viimeiselle osakokeelle, E:lle, eli esteosuudelle. E-osuus sisältää 5-8 estealuetta, jotka pyritään suorittamaan mahdollisimman nopeasti pujotellen. Pujoteltavina esteinä voi olla mitä tahansa aina autonrenkaista heinäpaalien kautta tukkeihin tai kivimuureihin. Lisäksi saattaa olla myös vesieste jonka läpi täytyy ajaa, tai silta joka täytyy ylittää. Estealueilla vietetty aika sekä mahdolliset yli- tai aliajat aikahaarukasta muutetaan virhepisteiksi ja näiden perusteella löytyy maratonin voittaja.

Tarkkuuskoe on koulukokeen tapaan nurmi- tai hiekkapohjaisella kentällä ajettava. Tarkkuudessa ajetaan 14-20 keilaparin läpi, joiden välin leveys on helpolla tasolla vaunuleveys+30cm ja vaativalla vaunuleveys+20cm. Keilojen päälle laitetaan keltaiset pallot, jotka tippuvat jos keiloihin osuu. Esteratsastuksen tapaan virheitä tulee pudotuksesta sekä niskuroinnista. Tarkkuusradalta löytyy joskus myös silta tai muita erikoisempia, haastavampia tehtäviä.

Aitotallilla pystyy ottamaan ajotunteja, joilla opetellaan valjakkoajon saloja. Opetushevosia löytyy aina pikkuponeista hevosiin saakka, eikä aiempi kokemus hevosista ole välttämätöntä. Ja mikä parasta - ei tarvitse itse olla pieni ajaakseen pientä ponia, tai iso ajaakseen isoa hevosta!

Lisää valjakkoajosta löydät Valjakko.netistä!